Guide: CE-märkning och PED

Författaren: Andreas Ellhar

30 okt. 2024

Vad betyder egentligen en CE-märkning?

Vi förklarar vad det innebär samt hur det hänger samman med PED och tryckbärande anordningar för tillverkare. Vi redogör även för den nya föreskriften ”AFS 2023:11” för dig som slutanvändare.

CE-märkning är en europeisk etikett som intygar att en produkt lever upp till EU:s grundläggande krav för miljö, hälsa och säkerhet. CE-märket är även ett handelsmärke som gör att en produkt kan säljas fritt över nationsgränserna inom EU och EES. CE står för ”Conformité Européenne” och kan översättas till "i överensstämmelse med EU-direktiven”.

När ska en produkt vara CE-märkt?

Det första man behöver göra är att fastställa om något EU-direktiv gäller för produkten. Det är tillverkaren som har ansvar för att den är CE-märkt på ett korrekt sätt.
Det finns omkring 25 olika produktdirektiv och förordningar som föreskriver ifall och när en produkt ska CE-märkas. De flesta men inte alla produkter som omfattas av ett CE-märkningsdirektiv ska CE-märkas. Det är inte tillåtet att CE-märka produkter som inte ska vara CE-märkta. Mer information finns på EU-kommissionens webbplats.

PED och tryckbärande anordningar – för dig som tillverkare

”Pressure Equipment Directive, PED” är det europeiska direktivet för tryckbärande anordningar. Europiska unionen har publicerat detta direktiv för att reglera konstruktion, tillverkning, provning och kontroll av tryckbärande anordningar samt aggregat.
– Direktiven är skrivna för de ekonomiska aktörer som sätter ut en produkt på marknaden, det vill säga tillverkare, men även importörer och distributörer. Totalt är det ett tiotal produktdirektiv som riktar sig till tillverkare, varav PED, maskindirektivet och ATEX är några, säger Pasi Nieminen, konstruktionskontrollant på DEKRA Industrial.

Vad innebär CE-märkning för PED? Varför behövs det inom tryckbärande anordningar?

Tryckbärande anordningar, där också aggregat ingår, klassas som potentiellt väldigt farliga för användaren vilket gör att det också måste finnas ett så kallat anmält organ som kontrollerar dessa produkter inför CE-märkningen. Pasi Nieminen förklarar;
– Det räcker inte med att man gör det i egen regi som oftast för exempelvis maskindirektivet där tillverkaren själv försäkrar att produkten uppfyller direktivet och de väsentligaste säkerhetskraven. Men det finns även undantag för maskiner som kräver oberoende kontroll likt PED, exempel på det är farliga maskiner som används av konsumenter; träbearbetningsmaskiner, pressar och bultpistoler för att nämna några.

Aggregat med flera sammanfogade trycksatta anordningar behöver också CE-märkas

När ett antal tryckbärande anordningar sätts ihop till något som är funktionellt kallas det för ”aggregat”. En sådant aggregat, liksom de individuella komponenterna, måste CE-märkas och fungera säkert som en helhet och vara anpassade för att fungera tillsammans.
– För till exempel tryckkärl i aggregatet tittar man bland annat på om det finns en CE-märkt säkerhetsventil eller annan säkerhetsutrustning installerad som skydd mot överskridande av trycket. Anordningar, men även hela aggregat, som beställts från tillverkare utanför EU/EES saknar i regel CE-märkning vilket gör att importören eller återförsäljaren behöver säkerhetsställa att CE-märkning verkligen sker. CE-märkning i efterhand är i det närmaste omöjligt att utföra för tryckbärande anordningar.
– En av de vanligaste förekommande PED-aggregaten är kylmaskiner, även kallat kylaggregat. Här måste användaren av kylaggregatet, till exempel en livsmedelshandlare försäkra sig om att CE-märkningen även omfattar anslutande rörledningar, kyltorn, kyldisk och så vidare, fortsätter Pasi Nieminen.
CE-märkning – checklista:
  • Undersök om din vara måste CE-märkas. Om inte får den heller inte CE-märkas.
  • Ta reda på vilka dokument du behöver för att produkten ska få användas inom EU.
  • Undersök vilken roll och ansvar du har som tillverkare, importör eller distributör.
  • Om varan ska CE-märkas – se till att märkningen och EU försäkran är korrekt.
  • Vid större projekt med flera aktörer se till att utse en tillverkare som ansvarar för helheten och CE-märkning.

Vill du veta mer om vad som gäller vid CE-märkning av tryckbärande utrustning?

DEKRA erbjuder utbildning inom CE-märkning och PED. För mer information och anmälan till kursen besök: DEKRA:s webbplats för utbildning.

AFS 2023:11 – att känna till för dig som slutkund

1 januari 2025 träder AFS 2023:11 i kraft som är Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd kring ”arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning”. Målet har varit att i stort att behålla gällande krav- och skyddsnivåer men med utgångspunkten att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Föreskriften gäller användning av arbetsutrustning, med syftet att förebygga risk för ohälsa och olyckor orsakade av användning av arbetsutrustning.
– Tryckbärande anordningar omfattas av begreppet arbetsutrustning, men i föreskriftens kapitel 9 preciserar och kompletterar man föreskrifterna m.a.p. trycksatta anordningar på grund av deras potentiellt höga risk.
Den 1 januari 2025 träder även AFS 2023:9 i kraft som bland annat beaktar produkter som inte omfattas av någon av Europeiska unionens produktdirektiv. I denna nya föreskrift under 6:e kapitlet har man nu preciserat att även andra än brukaren har ett ansvar för så kallade trycksatta anordningar, som cisterner. Den som tillverkar, importerar, överlåter eller upplåter ska försäkra sig om att produkterna uppfyller föreskriften.
– För exempelvis cisterner gäller då att tillverkaren måste upprätta en given produkt-dokumentation samt uppfylla vissa tillverkningskrav motsvarande som finns i PED. Det formella godkännandet och eventuella kontrollen sker dock så som tidigare först vid en första kontroll enligt AFS 2023:11, avslutar Pasi Nieminen.

Ny kurs för dig som behöver veta mer om AFS 2023:11

DEKRA kommer inom kort lansera en ny kurs som tar upp det mesta man behöver veta om den nya föreskriften AFS 2023:11. Kursen kommer ges både som LMS och traditionellt lärande på plats. För mer info besök kurssidan på DEKRA:s utbildningssajt.