”Tidigare var säkerhet främst kopplat till olycksrisker. Idag har vi ett bredare perspektiv och kallar det "hållbarhet”, där innovation spelar en avgörande roll för framgång"

Författaren: Andreas Ellhar

12 dec. 2024

Personporträtt: Rikard Holmberg är DEKRA Industrials nytillträdde regionchef för område Öst.

Vi har tagit tillfället i akt att fråga ut honom om den nya rollen inom bolaget, om hans drivkrafter, ambitioner och målsättning. Men likaså ställer vi frågan om hur han ser på DEKRA:s ledord ”säkerhet, hållbarhet och innovation”.

Rikard Holmberg anslöt till ”DEKRA-familjen” i september 2024 och har en bakgrund från en rad olika tjänster inom flertalet större svenska bolag, däribland LKAB, Telia och Vattenfall. Bland annat har han axlat roller som projektledare, utvecklingsingenjör, underhållsingenjör och sektionschef. Rikard har varit delaktig i allt från industriprojekt kopplat till den gröna omställningen och energi och infrastrukturprojekt, till haveriutredningar och utveckling av helt nya tjänster och affärsmodeller. Totalt har han samlat på sig över 20 år av arbetslivserfarenhet med betydande relevans för det nya uppdraget på DEKRA.
Hej Rikard, hur känns det i din nya roll? Vad hoppas du kunna bidra till som regionchef för område Öst på DEKRA Industrial?
– Innan jag kom hit trodde jag att jag hade skaplig koll på vad DEKRA levererade, inte minst för att jag tidigare varit kund för vissa av våra tjänster. Nu vet jag bättre. Vår tjänsteportfölj är så otroligt bred och inom varje område finns det så många olika tjänster och lösningar att mitt enda alternativ helt enkelt är att hitta tillbaka till skolbänken. Men det känns väldigt roligt, säger han och ler.
Det Rikard Holmberg konkret hoppas kunna bidra med är erfarenhet från att både ha jobbat hos flera av DEKRA:s kunder och även med dem, då från konsultsidan;
– Jag upplever att olika branscher har kommit olika långt inom olika områden och genom att titta på vad som fungerar bra och på vad som fungerar mindre bra så kan vi låna in och anpassa de lösningar från andra som fungerar bäst. Genom det tror jag att vi kan komma snabbare fram än om vi ska behöva ”uppfinna allt” själva.
Vad skulle du säga att framgång är för dig?
– Jag kan inte bortse ifrån att jag värderar ett ekonomiskt bra resultat som en framgång. Det visar att vi gör rätt saker, på rätt sätt och att det uppskattas och värderas av våra kunder. Men framförallt ger det en långsiktig trygghet och en möjlighet att utveckla verksamheten, investera i ny teknik och medarbetarna. Och här sluts också cirkeln, kan vi se till att vi får bra förutsättningar och att alla trivs så kommer det i förlängningen generera ett gott ekonomiskt resultat. Därigenom kan vi lägga ännu mer resurser på att vara den bästa arbetsplatsen!
Ett tydligt exempel på det är att DEKRA ökar ytorna för medarbetarna medan andra bolag minskar dem. På DEKRA-kontoret i Solna, Stockholm har man nyligen renoverat grannlokalen för att kunna erbjuda medarbetarna fler möjligheter till lugna miljöer, men också spontana möten och flexibla arbetsplatser.
– Andra saker som kan tyckas små, men som betyder väldigt mycket i vår strävan att bli en ännu bättre arbetsplats, är att DEKRA har höjt friskvårdsbidraget till 5000 kronor för 2025. Vi har även en väldigt generös tjänstebilspolicy som är lika för alla som är i behov av bil i tjänsten. Vad gäller kunskapsutveckling eftersträvar vi att hålla många interna utbildningar på plats, vilket såklart är dyrare men bättre då vi får tillfälle till diskussioner och utbyte av erfarenheter på ett effektivare och trevligare sätt.
Vilka är dina stora drivkrafter i yrkeslivet?
– Att få vara del av en kultur där vi med personligt ansvar löser uppgifter i grupp är det jag strävar efter. Att vi jobbar med våra gemensamma mål, är öppna för nya idéer och stöttar varandra för att hela tiden ta oss framåt. Jag vill känna mig som en vinnare, men inte på ett personligt plan, utan som en del av ett vinnande lag!
En bekräftelse på att Rikard Holmberg är på rätt ställe fick han när han nyligen var med på en anställningsintervju med en person med mycket god kännedom om branschen. Personen berättade att hen specifikt ville till DEKRA då vi är ”teknikledande”;
– Med det menade personen i fråga att vi har den mest kunniga personalen och att vi är kända för att satsa på utbildning och tekniktid för våra medarbetare.
Typiska ledord för DEKRA är ”säkerhet, hållbarhet och innovation”. Vad betyder orden för dig på ett personligt och ett yrkesmässigt plan?
– För mig är det här ord som beskriver ett beteende och en utgångspunkt att ta avstamp ifrån. Tidigare var det mest ett fokus på säkerhet utifrån risken för olyckor, idag lägger vi ihop alla aspekter för ett hälsosamt liv och kallar det ”hållbarhet”. Nivån för vad som betraktas som ”sunt” ökar dessutom helat tiden och för att lyckas höja nivån krävs det att vi arbetar med innovation. Vi kan inte göra som vi alltid har gjort, istället måste vi genomföra förändringar vilket kan vara ansträngande, men det ger samtidigt många nya möjligheter som kan vara väldigt roliga.
Rikard Holmberg berättar att han alltid varit intresserad av arbetsmiljö- och säkerhetskulturfrågor. Att arbeta säkert betyder primärt att man följer rådande säkerhetsföreskrifter och rekommendationer i sitt uppdrag – men att lita på sin magkänsla är också en viktig del menar han;
– Att ha förmågan att kunna avgöra var gränsen går för när något kan bli farligt i sitt jobb kan i en given situation fungera som ett livsviktigt komplement till all den kunskap och erfarenhet som man samlat på sig, något som även kan gälla i livet i stort.
Utifrån din arbetserfarenhet, har du några goda råd att ge kring yrkeslivet till den som är intresserad av att söka sig till DEKRA?
– De flesta företag, likt DEKRA, säger att personalen är deras viktigaste tillgång, men långt ifrån alla agerar utifrån det. När man ska byta tjänst eller söka sitt första jobb tycker jag att man ska jämföra bolag utifrån vad de i praktiken erbjuder sina anställda. Samtidigt kan att man inte kan bedöma allt, men saker som friskvårdsbidrag, plats på kontor, utbildnings- och utvecklingsmöjligheter kan man absolut få en bild av.
Rikard Holmberg menar att hanteringen av dessa frågor brukar spegla hur man värderar och hanterar sin personal i stort;
– För mig som kommer utifrån är det väldigt kul att se att DEKRA tveklöst tål att jämföras. Min uppfattning är att vi är ett ”snällt företag”. Med det menar jag att vi inte är en platt organisation, utan vi har en horisontell kultur som genomsyrar vårt arbetsklimat och där vi oavsett roll har möjligheten till att påverka vår arbetsplats och vardag. Våra regelbundna medarbetarundersökningar med återkoppling och åtgärder är kanske det tydligaste exemplet på det.
Hur ser du på din och DEKRA:s framtid? Vad skulle du säga är de viktigaste faktorerna för att bolaget ska fortsätta vara framgångsrikt?
– Förutsättningar och arbetsuppgifter har alltid förändrats över tid, kanske snabbare nu än någonsin tidigare. Men vikten av säkerhet har hela tiden ökat. Jag tror därför att DEKRA har en position där vi alltid kommer att kunna vara relevanta för våra kunder så länge vi ser till att följa med i den tekniska utvecklingen. Vi kommer att behöva utveckla och förändra våra affärsmodeller och tjänster, kliva in i nya områden och kanske lämna några, men så länge vi arbetar med att hjälpa våra kunder att bibehålla och öka säkerheten i deras verksamheter kommer vi ha alla möjligheter att fortsätta att lyckas, avslutar Rikard Holmberg.