Information angående pannoperatörscertifiering och årsrapportering
Arbetsmiljöverket har nu meddelat sitt beslut. DEKRA har valt att kompetenssäkra pannoperatörerna med ett kunskapsintyg.
2025-01-14 Arbetsmiljöverket har med sin ändringsföreskrift (AFS 2024:4) till AFS 2023:11 beslutat att kravet på ackrediterad certifiering försvinner. Kompetenskrav för pannoperatörer kvarstår.
DEKRA har baserat på de nya förutsättningarna valt att införa ett teoretiskt kunskapsintyg för att kompetenssäkra pannoperatörerna. DEKRAs nya digitala e-learning för Pannoperatörer är en bra grund- eller repetitionsutbildning för de som vill fräscha upp sin kunskap.
Utbildning är viktigt för en säker arbetsplats och okunskap kring hantering av en panna innebär stora risker. En arbetsgivare måste därför se till att pannoperatörer har den kompetens som krävs, både teoretiskt och praktiskt för att hantera drift och underhåll av aktuell typ av panna på ett effektivt och säkert sätt.
DEKRA inför ett teoretiskt kunskapsintyg.
DEKRA kommer fortsatt vara en partner inom utbildning samt kompetenssäkring för pannoperatörer. DEKRA kommer därför att erbjuda ett teoretiskt kunskapsintyg för pannoperatörer som idag har ett pannoperatörscertifikat.
Om du har ett giltigt certifikat idag kan du välja att direkt ansöka om ett teoretiskt kunskapsintyg baserat på det kunskapsprov som ledde till certifieringen. DEKRA kontrollerar då certifikatet och kan då fullfölja ansökan om kunskapsintyg. Efter kontrollen får du ett digitalt kunskapsintyg att ladda ned. För arbetsgivare som vill hålla koll på sitt företags kunskapsintyg erbjuder DEKRA via sin utbildningsportal arbetsgivare att se statistik och ladda ned intyg. I samband med att du erhåller intyget återkallas det tidigare utfärdade certifikatet.
Vill du som pannskötare utan pannoperatörscertifikat skaffa ett teoretiskt kunskapsintyg behöver du gå vår utbildning ”Digital pannoperatör” och klara kunskapstestet. Du får intyget efter genomförd utbildning och godkänt kunskapstest.
Kunskapsintyget har ingen giltighetstid och behöver inte årligen förlängas. Det är dock viktigt att du som arbetsgivaren ser till att pannoperatören har och upprätthåller tillräcklig kunskap varför en repetitionsutbildning kan vara lämplig.
Vilka olika utbildningsalternativ erbjuder DEKRA:
- Teoretisk utbildning via e-learning
Genom korta filmer från riktiga uppdrag på plats med tillhörande övningar och ett kunskapstest tar du del av utbildningen var och när det passar dig. Ett kunskapsintyg genereras efter genomfört kunskapstest (40 frågor). - Online-genomgång med lärare som komplement
Här får du chans att ställa frågor till våra utbildare via Teams för en djupare förståelse. - Skräddarsydd utbildning för ditt företag
DEKRA erbjuder även klassrumsutbildningar hos kunder, eller annan lämplig plats, för att anpassa kursen efter just dina behov.
Frågor och svar
Vad innebär det för dig som har ett certifikat idag?
Har du nyligen fått certifikat eller nyligen förlängt ditt certifikat är det giltigt under giltighetstiden. Efter giltighetstiden återkallas certifikatet. Det går inte att förlänga.
DEKRA kommer inte att erbjuda förlängning av certifikaten efter 31 december 2024. För dig som idag har ett certifikat kan du enkelt ansöka om kunskapsintyget.
Ansökan om intyg är baserad på det kunskapsprov som ledde till certifieringen från DEKRA. För behandlingen av ansökan tar DEKRA ut en administrationsavgift. I samband med detta kommer även tidigare certifikat återkallas. Avgiften är 700 kr exklusive moms per kunskapsintyg.
Vad händer om du med certifikat inte gör någonting?
Väljer du att inte göra någonting kommer ditt befintliga certifikat återkallas enligt regler som finns i AFS 2017:3.
Vilka val har du som certifikatsinnehavaren?
Dessa tre val har du som har ett certifikat och/eller som står inför en årlig förlängning av certifikat eller en 5 års förnyad bedömning.
1. Om du väljer att inte göra någonting dras certifikatet tillbaka och upphör att gälla efter sista datumet då den årlig bekräftelsen skulle skett, alternativt 5 år efter utfärdandedatumet, dock senast 31 december 2025.
2. Du kan ansöka om kunskapsintyg via vår utbildningssida.
3. Välja att ytterligare bygga på din kompetens via DEKRAs nya utbildning för pannoperatörer.
Vad säger regler och föreskrifter?
- Arbetsgivaren ska se till att pannoperatörer som övervakar en panna i klass A eller B har kunskaper enligt föreskriftens bilaga 8. Enligt 10 kap. i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning (AFS 2023:11), där krav gällande övervakning av pannor ingår.
- Arbetsgivaren ska dessutom se till att pannoperatörerna för de kompletterande kunskaper och färdigheter som driften av den specifika pannan kräver.
- Därtill ska också arbetsgivaren ansvara för att kunskaperna är dokumenterade.
- Dessa krav börjar att gälla 1 januari 2026.
- Kraven som gäller för en arbetsgivare som låter en arbetstagare använda en panna gäller dock alltjämt där arbetsgivaren ska ha dokumentation över arbetstagarens praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen (Se krav i AFS 2023:11, kap 2 ang. arbetsutrustning med särskilda risker).
Sammanfattningsvis vill DEKRA erbjuda stabilitet, säkerhet och kontinuitet för pannoperatörer och arbetsgivare i en period av förändring i regelverket.
Har Ni frågor angående kunskapsintyg för pannoperatörer vänligen vänd er till oss på
utbildning@dekra.com
Bakgrund
Den 11 maj 2022 flyttade Arbetsmiljöverket fram tidpunkten för ikraftträdandet av reglerna om krav på pannoperatörscertifiering, från 1 december 2022 till 1 december 2025 och meddelade samtidigt att myndigheten skulle genomföra en översyn av reglerna.
Den 22 december 2023 utkom Arbetsmiljöverket med en remiss där de både föreslog att upphäva bestämmelserna om ackrediterad certifiering av pannoperatörer enligt 6 kap 4§ i AFS 2017:3 samt återinföra de tidigare bestämmelserna som gällde före ikraftträdandet av AFS 2017:3.
Den 25 januari 2024 återkallade Arbetsmiljöverket den remissen då den innehöll formella brister och meddelade att en ny remiss skulle skickas ut under 2024.
Den 27 februari 2024 utkom Arbetsmiljöverket med en ny remiss och konsekvensutredning där de fortsatt föreslog att upphäva bestämmelserna om ackrediterad certifiering av pannoperatörer enligt 6 kap 4§ i AFS 2017:3 samt införa vissa särskilda kunskapskrav för pannoperatörer som arbetsgivaren ansvarar för att de är dokumenterade.
Under hösten 2024 har Arbetsmiljöverket meddelat att ett beslut om den föreslagna föreskriftsändringen troligen kommer fattas innan årsskiftet och att ändringarna troligtvis kommer att träda ikraft samma datum som de ursprungliga reglerna om ackrediterad pannoperatörscertifiering var tänkta att börja gälla, dvs 1 december 2025.
Den 15 november meddelande Arbetsmiljöverket att deras generaldirektör fattat beslut om de ändringsföreskrifter som varit ute på remiss. Dessa föreskrifter träder i kraft den 1 januari 2025, samtidigt som alla övriga regler i den nya regelstrukturen.
Den 19 december publicerade Arbetsmiljöverket ändringsföreskiften AFS 2024:4 tillsammans med en konsoliderad version av AFS 2023:11 där ändringsföreskriften är införd.
Sammanfattning
1. Kravet på ackrediterad certifiering försvinner d v s kravet på certifiering av ackrediterat organ tas bort.
2. De nya reglerna om att pannoperatörernas kompetens ska finnas dokumenterad samt vilka kompetenskrav som ska vara uppfyllda framgår av 30 § och bilaga 8 i AFS 2023:11, kapitel 10.
3. Arbetsgivaren ska säkerställa att pannoperatörerna får kompletterande kunskaper på den egna anläggningen och att dessa kunskaper finns dokumenterade.
4. Ett nytt allmänt råd för hur kunskaperna kan vara förvärvade och dokumenterade har införts.
5. En uppdaterad bilaga 8 med förändrade kunskapskrav. Antalet områden minskas från 13 områden (kat1: AFS2017:3) till 5 områden som då gäller för samtliga pannor i klass A eller B och som ska övervakas av en pannoperatör.
6. De nya kompetenskraven börjar gälla den 1 januari 2026.
DEKRA Industrial AB
Lagergatan 5
Göteborg 415 02